Χρόνος Απάντησης
Σε εργάσιμες ημέρες
Βιολογικό
Δείγμα
ΜεθοδολογίαΑνάλυσηΚωδικός
Εξέτασης

Το επόμενο μεγάλο διαγνωστικό δίλλημα

 

Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, ο περισσότερος κόσμος πίστευε ότι η λοίμωξη από το νέο Κορωνοϊό είναι απλά άλλη μια ¨γρίπη¨ και ότι σύντομα θα τον ξεφορτωθούμε. Βέβαια κοιτάζοντας τα θύματα που έχουμε από την ¨γρίπη¨ κάθε χρόνο (περίπου 200.000 παγκοσμίως) και ακολουθώντας αυτούς τους 6 μήνες τη θνησιμότητα του νέου Κορωνοϊού (περίπου 1.000.000 παγκοσμίως) αρχίζουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά και γι’ αυτό και παίρνουμε διαρκώς και περισσότερα μέτρα πρόληψης.

Στους ερχόμενους μήνες όμως πρόκειται να συμβεί κάτι ακόμα πιο σημαντικό…να συνυπάρξει η γρίπη με το Νέο Κορωνοϊό! Αυτή η σύγκρουση είναι άγνωστο τι συνέπειες θα έχει στην ανθρωπότητα και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σχεδιάσουμε προσεκτικά την άμυνά μας.

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι τι μπορεί να σημαίνει και αν το αντιγριπικό εμβόλιο θα βοηθήσει, όμως οι πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν ότι η λανθασμένη διάγνωση μιας γρίπης για COVID-19 είναι ίσως επικίνδυνη, καθώς οι προτεινόμενες θεραπείες για τη μία λοίμωξη δεν έχουν επίδραση (και μπορεί να επιδεινώσουν) την άλλη1,2.

Λόγω των παρόμοιων κλινικών εκδηλώσεων, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει γρήγορη και ακριβής διαφοροδιάγνωση μεταξύ των δύο ιογενών λοιμώξεων ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και απαραίτητες θεραπείες.

Στα πλαίσια αυτής της ανάγκης ανταποκρινόμενο το εργαστήριό μας έχει ήδη δοκιμάσει και επικυρώσει μια νέα μοριακή μέθοδο (CE/IVD) ταυτόχρονης ανίχνευσης του Νέου Κορωνοϊού και διαφοροδιάγνωσης των ιών γρίπης Α και Β.

Η εξέταση που εφαρμόζουμε είναι σχεδιασμένη σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και είναι κλινικά επικυρωμένη και εγκεκριμένη για διαγνωστική χρήση (CE-IVD). Εμφανίζει εξαιρετικά μεγάλη ευαισθησία (έως 10 ιικά αντίγραφα ανά δείγμα) και ειδικότητα που αγγίζει το 100%. Εφαρμόζεται σε δείγματα ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος και ακολουθεί την πλέον ενδεδειγμένη και διεθνώς εφαρμοζόμενη τεχνική της πραγματικού χρόνου αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (RT-PCR).

Ο χρόνος απάντησης της εξέτασης είναι όπως και για τον SARS-CoV-2, δηλαδή την επόμενη ημέρα από την παραλαβή του δείγματος, εκτός ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ επειγόντων περιστατικών (επιλεγμένων) που απαντώνται την ίδια ημέρα.

 

Με εκτίμηση,

Παντελεήμων Κωνσταντουλάκης, PhD
Επιστημονικός Διευθυντής

1.       JAMA Published online August 20, 2020
2.       JAMA Netw Open. 2020;3(9):e2020495. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.20495